Olika metoder

Tankar och känslor är energi. Ett bra sätt att visa omtanke och tacksamhet till dina stenar är att rena dem. Vilken rengöringsmetod som passar bäst, beror på vilken typ av sten det handlar om, men också på vad du själv tycker om.

Betrakta stenen eller kristallen som ett levande väsen, föreställ dig en stund hur det skulle kännas att vara den. Hur känns det? Vad behöver den? Hur vill den bli behandlad? Lika mycket som vi behöver omvårdnad behöver en sten också omtanke. Stenen är ett medvetande från mineralriket, ett levande väsen i sin utvecklingsspiral. Jag är helt säker på att du själv behöver ”ladda batterierna” emellanåt, och visst är det roligare att ge till någon som visar uppskattning!

 

Vatten

Stenar och kristaller kan du skölja i kallt och rent, rinnande vatten i några minuter. Ha uppmärksamhet på stenen. Det brukar gå att ”känna” när den är ren. Har du tillgång till en källa eller en bäck med friskt, flödande vatten passar det bra att lägga stenarna i en nätpåse och låta dem översköljas i det rinnande vattnet.

Salt

Bergkristaller kan med fördel renas i havssalt och vatten. Ta cirka en till tre matskedar havssalt och lägg tillsammans med kristallen i ett glas eller en skål, Fyll upp med vatten och låt stå i ett till tre dygn. Gärna i sol- och månljus.Många stenar är porösa och tål inte kombinationen av salt och vatten. Ytan kan bli förstörd. De kan dock läggas i enbart havssalt under ett till tre dygn, och därefter sköljas i kallt, rent, rinnande vatten.

Jord

Du kan gräva en liten grop i jorden, exempelvis i en rabatt eller i ett trädgårdsland och låta jorden/marken rena dina stenar. Låt dem ligga ett till tre dygn. En blomkruka inomhus eller på balkongen fungerar dock inte.

Ametistkluster eller grotta

Lägg dina stenar på ett kluster eller i en grotta så renas energierna. De behöver ligga ett till tre dygn. Skölj dem gärna i vatten efteråt. Ametistkluster eller grottor behöver inte renas, men de behöver likaväl omsorg såsom rening från damm. Observera att en Ametist inte tål stark sol, så placera den väl.

Kluster av Bergkristall

Stenar som känns ”trötta” kan man lägga på ett bergkristallkluster några timmar för rening och uppladdning.

Sol- och månljus

När du renar stenarna går det bra att placera dem i sol- eller månljus. Solens ljus motsvarar yang – den utåtriktade maskulina kraften. Elementet är eld. Bergskristaller och Solsten är några av de stensorter som tål att renas i kombination med solljus. Rosenkvarts, Turkos, Ametist och Vanadinit med flera ska däremot skyddas från direkt solljus eftersom de bleks eller missfärgas. Månljuset representerar yin. Den feminina, inre reflekterande kraften. Elementet är vatten. Att använda stenar i samband med månens faser kan förstärka verkan på olika sätt. Nymånen är till hjälp vid en ny början i livet medan fullmånen förstärker det som pågår och hjälper vid avslutandet av ett projekt eller livs fas.
Lägg kristallerna/stenarna (och även dina Tarotkort) på ett glasfat och ställ det ute, eller inne på fönsterbrädan där solens/månens strålar/sken är som starkast.

Andra tekniker

Förutom ovan nämnda metoder finns det en mängd andra sätt att rena stenar och kristaller.
Det går att använda rökelse, blomblad, råris och mycket annat.

SKRIV UT SIDAN