Kristaller och olika stenar och mineraler har alltid ansetts ha inneboende krafter och har använts av människor i alla tider. Vi bär dem ofta som smycken, kanske utan att tänka på deras kraft men de används också inom t.ex. healing. Jag själv använder ofta kristaller då jag healar och jag har alltid några stycken kristaller på mig nära kroppen varje dag!

Stenar och kristaller genom historien

Människan har sedan urminnes tider använt sig av stenar och kristaller. Inte minst för utsmyckning och som symboler för makt och rikedom, men också som talismaner och till läkekonst. Att smycka sig med ädelstenar hade från början en djupare innebörd. Stenarnas kraft utgjorde beskydd eller stärkte modet. Det kunde förstärka kontakten med andra medvetandenivåer.

I det gamla Egypten användes kristaller i stor omfattning. Vid utgrävningar längs Nilen har arkeologer bland annat hittat ett flertal enorma, urholkade block av Kvartskristall, inte helt olika dagens bubbelbadkar. Inget vet idag säkert vad de användes till. Faraonerna smyckade sina ceremoniella klädnader med guld och dyrbara ädelstenar.

I Sydamerika har man funnit de världsberömda och gåtfulla kristalldödskallarna som sägs ha skapats av Aztekerna eller Mayafolket. De nordamerikanska indianerna använde utvalda stenar för att markera elementen och riktningarna (vädersträcken) i sina medicinhjul. Även i dagens stora religioners heliga skrifter förekommer kristaller och stenar ymnigt. I Bibeln omnämns de mer än 200 gånger. I Andra Mosebok (Exodus) ges exempelvis en detaljerad beskrivning om hur prästernas ceremonidräkt ska utformas. En bröstplåt skulle smyckas med stenar enligt ett visst mönster:

”Och man besatte den med fyra rader stenar: i den första raden en Karneol, en Topas och en smaragd; i andra raden en Karbunkel, en Safir och en Kalcedon”. Vidare nämns Hyacint, Agat, Ametist, Krysolit, Onyx och Jaspis. (2 Mos. 39: 9-13).

Under Medeltiden användes Granat som beskydd mot förgiftning. Korsriddarna hade en röd Granat i sina ringar för att stärka deras mod. I Kina har man länge respekterat Jade för dess renande och upplyftande verkan, och som talisman för lycka, hälsa och långt liv. Vikingarna lär ha använt Vattensafir (Iolit) för att navigera på sina resor över världshaven.

 

Varför påverkas vi av stenar?

När vi tar in en sten eller en kristall i vårt energifält, uppstår ett resonansfält mellan de frekvenser hos oss som överensstämmer med stenens. Resonansfältet påverkar nervsystemet och när energin når hjärnan så stimulerar den i sin tur olika biokemiska processer som påverkar den fysiska kroppen eller ger känslomässiga reaktioner. De kan även öppna upp för andliga upplevelser.

Hur använder vi stenar?

Stenar för personlig utveckling

Det finns många sätt att använda sig av stenarnas kraft. Det kanske vanligaste är att bära smycken med lämpliga stenar. Vi kan också bära en sten i fickan eller meditera med den. Vissa stenar kan man lägga under huvudkudden för att stimulera sina drömmar. Stenarna hjälper oss i arbetet med att återta vår kraft och potential. Det händer förstås inte bara genom att vi stoppar en sten i fickan utan stenen fungerar som en slags katalysator. Den väcker det som redan finns inom oss och får oss att upptäcka vår förmåga att skapa en livsförändring.

Många stenar kan kombineras, de kompletterar varandra. Använd dock inte för många stenar åt gången, en till tre stycken kan vara lagom under en fas. Processer behöver få ta sin tid och att försöka forcera fram resultat är inte att rekommendera, det kan istället motverka det du vill uppnå.

Tänk på att de stenar du använder ska vara dina personliga. Låt ingen annan ta i dem, vare sig familjemedlemmar eller vänner, så de blandas upp med deras energier. Läs mer nedan under ”förvaring av stenar”.

Stenar som dekoration i hemmet eller på arbetet

En Ametistgrotta eller ett kluster både renar och transformerar energier och kan placeras vartsomhelst för en beskyddande och lugnande atmosfär. I sovrummet t ex främjar den god sömn och neutraliserar skadlig strålning från kroppen. Rosenkvarts sprider inte bara en trygg och kärleksfull vibration, den avskärmar dessutom skadlig strålning. Ett kluster av exempelvis Bergkristaller sprider positiv energi och kan främja gruppkänslan och samarbetsklimatet i till exempel ett konferensrum. Fråga gärna i butiken om fler olika stenar och användningsområden.

Hur vet du vilken sten du behöver?

Kristallernas och stenarnas unika kraftfält ger resonans i oss, och när du ska välja, lyssna till din känsla och intuition. Låt färg och form vägleda dig. Det som omedelbart tilltalar dig är ofta rätt. Så tänk inte för mycket när du väljer, för då tar egot lätt över. Du kanske tänker att du exempelvis inte gillar färgen lila. Då undviker egot alla lila stenar även om det kanske just en sådan du behöver. Att välja med egot kan både fördröja och motverka processer vi behöver gå igenom. Magkänslan och intuitionen kan leda oss till val som förvånar oss, men som ändå känns rätt. Du kan känna att du får resonans med en sten om det blir en temperaturförändring eller börjar ”pulsera” när du håller stenen i handen. Som tidigare nämnts, hör stenarnas frekvenser samman med de olika elementen (jord, eld, vatten och luft) och kan vara en användbar vägledning om du vet vilka sidor av dig själv du vill stärka eller balansera. Många söker stenar som matchar deras stjärntecken. Det behöver inte vara fel, men vilka stenar vi behöver är mycket mer individuellt än så.

Vill du läsa och lära dig mer om kristaller och dess krafter och användningsområden så kan jag varmt rekommendera denna boken som jag själv har och som är helt underbar på alla sätt och vis.
Som en uppslagsbok med bilder och mycket mycket mer: