Lär dig att meditera!

Meditation är en flertusenårig teknik för att finna fokus, koncentration och ökad medvetenhet. Det handlar om att lyssna inåt, vara vaken och uppmärksam. Det finns många meditationstekniker, en av dem är att recitera ett mantra – ord som upprepas för att ge fokus åt meditationen. Här är några av de vetenskapligt belagda hälsofördelar med meditation:

• Minskad ångest och oro

• Bättre självkontroll

• Minskad stress

• Bättre minne

• Ökad kreativitet

Forskare har kunnat visa att hjärnans strukturer förändras av meditation. Redan efter åtta veckors mediterande ökade och tätnade den del av hjärnan som kallas hippocampus. Hippocampus är den del av hjärnan som är viktig för lagring av minnen.

Källa: sverigesradio.se. Psychiatry Reseach

**********************************************************


Alla mår bra av att meditera. Men du måste hitta ditt eget sätt. Meditation är ett bra sätt att komma i kontakt med din inre röst – din mediala och intuitiva begåvning.
Om du inte har mediterat så mycket tidigare kan du börja med dessa enkla metoder/övningar. Man behöver absolut inte krångla till det och det är andningen som är svaret Ler stort

Andningsmeditation

1. Börja med att hålla händerna ihop framför Solar Plexus.
2. När du andas in flyttar du händerna upp till pannan.
3. Håll andan och för händerna rakt fram.
4. Andas ut och för händerna rakt ner igen till Solar plexus.
5. Håll andan och för händerna in mot kroppen igen till Solar Plexus.
6. Du har nu fört händerna i en fyrkant.
Kom ihåg att försöka att göra alla sidorna på fyrkanten lika stora.

**********************************************************

7-Stegs meditation

1: Välj ett lugnt ställe som du gör till din meditationsplats. Avsätt 10-20 minuter varje dag till din meditation. Bestäm en tid som passar in i ditt liv men då du inte brukar vara för trött. Det kan vara på morgonen eller efter jobbet. Stäng av mobilen och se till att inte bli störd. Välj bekväma kläder. En del använder ett ljus och rökelser för att komma i stämning, det väljer du själv.

2: Sitt med rak rygg. Håll huvudet upprätt. Du väljer själv om du vill ha ögonen öppna eller om du vill blunda.

3: Lägg händerna i knät. Lägg den ena handen över den andra. Eller så placerar du en hand på varje knä. Korsa sedan benen så att du sitter i skräddarställning. Är du vig kan du korsa benen igen så att du sitter i så kallad lotusställning. Har du svårt att sitta rakt kan du lägga en kudde under baken. Eller så sitter du i en stol som ger stöd för korsryggen. Huvudsaken är att du sitter bekvämt och stadigt.

4: Koncentrera dig på andningen. Andas så djupa andetag du kan, andetagen ska kännas ända nere i magen. Andas in genom näsan och ut genom munnen.

5: Slappna av. Gå igenom varje del av din kropp och känn hur avslappnad den är. Fortsätt att andas lugnt och regelbundet.

6: Störande tankar? Låt dem komma fram, och släpp dem. Koncentrera dig på andningen igen. Fortsätt så i upp till 20 minuter.

7: Avsluta. När det är dags att sluta tar du ett par djupa in- och utandningar och öppnar försiktigt ögonen (om du har blundat).

Obs! Du kan plötsligt känna olika sorters känslor under din meditation: sorg, glädje, rädsla, ilska….  Det är helt naturligt och du ska bara passivt observera och acceptera känslorna. Det kan vara gamla känslor som kommer upp till ytan under meditationen. När du blir medveten om känslorna kommer du att kunna bearbeta dem.

Källor: Dipabhâvans Meditation Retreat, Koh Samui, Thailand och Brahma Kumaris Meditationscentrum

**********************************************************

Vill du ha ytterligare hjälp och tips om meditation så finns det mycket böcker och vägledd meditation om man söker på nätet!
L Y C K A   T I L L

 

 

SKRIV UT SIDAN